Ik weet nog precies hoe het ‘kennis maakt gezond’-project op mijn weg kwam. Het begon met Kathleen. Haar samenvatten is niet zo gemakkelijk. Misschien zo: zij is een bijzondere coaching-professional, een geweldige vrouw en een loyale en liefdevolle vriendin. Samen gingen we door weer en wind. Bij haar kwam daar het k-woord aan te pas.
Kanker.
Die inslaande bom in een mensenleven. Helemaal zichzelf baande ze zich een weg door diagnose en remedies, documenteerde en informeerde zich, toetste haar vragen en antwoorden en creëerde een warme cirkel van gelijkgestemden om zich heen.
Hoewel elk op zijn of haar manier door het k-proces moet, bleken kennis- en ervaringsuitwisseling een gigantische steun.
Dat had René ook vastgesteld.
Hij had mensen ontmoet die erin geslaagd waren om met hun kennis van complementaire methoden – bijvoorbeeld aangepaste voeding, relaxatie, bewegingstherapie… - hun herstelproces positief te beïnvloeden. Mentaal en fysiek bleken ze beter voorbereid op de behandeling, met een beter resultaat tot gevolg.
Nee, geen toeval.
Er bestaan wel degelijk wetenschappelijke studies die het heilzaam effect van bijvoorbeeld voeding op kanker aantonen. Ver weg van onnauwkeurige informatie en kwakzalverij, besloot René een project te starten waar wetenschappelijk gevalideerde kennis over CAM wordt samengebracht.
Omdat de juiste kennis gezond helpt maken.
Kathleen had het belang van de juiste kennis en gedeelde ervaring nog eens voor hem onderstreept. Want hun wegen kruisten.
Toeval bestaat niet. En zo kwam ook ik in het verhaal, als schrijver die de kennis mee ontsluit.
Meer dan twee jaar zijn we ver intussen. En ik ben bijzonder trots op camfida.